top of page

Orgelpipan

Orgelpipan 4 är det första huset som byggdes upp efter rivning av Klarakvarteren. Det är byggt ovanpå tunnelbanans tak och hänger i de valvbågar som bildar tunnelröret varför grundläggningen av huset är väldigt komplex.
Huset är byggt i mitten av 50 talet och Stockholm Stad ville att det skulle utstråla modernism och exklusivitet. Materialvalen blev därefter men fina marmorfasader, ekfönster och guldfärgade entrépartier.

Frams roll som projekteringsledare i projektet är att tillsammans med Zengun förädla systemhandlingen som Klövern tagit fram samt hantera bygglovshanteringen i projektet. Stor utmaning i projektet är den konstruktiva förstärkningen av stommen som krävs för att uppnå dagens myndighetskrav samt den förändrade användningen då inga nya punkter för att ta ner laster från huset går att få till på ett bra sätt med tunnelbanan under. Tex så är nya hissgropar upphängda i stommen uppåt samt placerade i anslutning till de valvbågar som utgår grunden.
Bygglovskravet på fönstren är en komplex fråga då de skall se ut som de befintliga träfönstren som tidigare var öppningsbara men nu blir fasta för att klara moderna krav gällande energi, ljud mm.

Huset kommer när det är färdigställt huseras restaurang och café i bottenplanet. Kontor och konferensytor uppåt i huset och teknik, omklädning och garage i våningarna under mark.

Ny takvåning ersätter bef fläktrum som flyttar ner i källaren. Taket blir istället tillgängligt för hyresgästerna med en trevlig takterrass och mötesrum.

Illustration: Brunnberg & Forshed

Ort:

Entreprenadform:

Entreprenör:

Projekttid:

Läs mer:

Stockholm

Byggherre:

Klövern

Totalentreprenad

Zengun

2020-2023

Fullständig ombyggnad av ca 8300 kvm BTA med nya teknikslag.

Fram deltar med projekteringsledning och bygghandlingsprojektering.

Omfattning:

Frams roll i projektet:

Projektinformation

bottom of page